fbpx
Verpakkingsontwerp voor Marblelous Tech: Een Innovatieve Benadering

Verpakkingsontwerp voor Marblelous Tech: Een Innovatieve Benadering

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

Case

Verpakkingsontwerp voor Marblelous Tech: Een Innovatieve Benadering

Marblelous Tech heeft de traditionele knikkerbaan opnieuw uitgevonden! Knikkeren is nu geschikt voor alle leeftijdscategorieën, zowel jong als oud. Ervaar het vertrouwde plezier van knikkeren, maar dan met nieuwe mogelijkheden. Met slechts één pakket kun je een oneindig aantal knikkerbanen creëren. Voor dit fantastische product moest ook een bijpassende verpakking worden ontwikkeld. Een perfecte opdracht voor Tenfold Group!

Over Marblelous

In 2020 begon Stephan met het uitwerken van het idee voor de knikkerbaan 2.0, toen hij tijdelijk twee van zijn andere bedrijven moest stilleggen vanwege de geldende coronamaatregelen. Met toewijding werkte hij dagelijks 16 uur aan het bedenken, ontwikkelen, testen en programmeren van zijn idee. Dit leidde uiteindelijk tot het volledig uitgewerkte concept van Marblelous, waarmee knikkeren naar een hoger niveau wordt getild. Inmiddels is het bedrijf bijna 10 man sterk en staan ze op het punt om het spel te lanceren.

Marblelous is uitgegroeid tot een knikkerbaan waarbij de baan eindeloos kan worden uitgebreid. Zowel kinderen als (jong)volwassenen zullen het spel waarderen, omdat je het zo eenvoudig of complex kunt maken als je zelf wilt. Het spel kan worden gekoppeld aan verschillende systemen, zoals Philips Hue en Sonos speakers, zo kun je smart elemementen toevoegen aan de sensoren van de knikkerbaan en krijg je een compleet nieuwe beleving.

Bij het naderen van de laatste fase van productontwikkeling, werd er al met een schuin oog gekeken naar de ontwikkeling van de verpakking. Na wat onderzoek kwam het team uit bij Tenfold Group als de ideale partner voor de verpakkingsontwikkeling.

“Tenfold is een waardevolle partner om mee te brainstormen, waarbij ze actief hebben bijgedragen aan het denkproces rondom verpakking. Als startup is het vinden van de juiste balans tussen kosten en de beste mogelijke optie cruciaal. Tenfold heeft ons uitstekend begeleid in dit proces en voorzien van het juiste advies.”

Stephan van Lumig – Creator Marblelous Tech

De verpakking zelf

In eerste instantie zocht Marblelous naar een opvallende doos van hoge kwaliteit met een aantrekkelijk ontwerp voor de diverse varianten van hun product. Aangezien het product gericht is op de consumentenmarkt, was het essentieel dat het in een aantrekkelijke verpakking zou komen. Daarnaast was er aanvankelijk de wens om meerdere doosmaten te gebruiken.

Op advies van Tenfold is de oorspronkelijke behoefte aan verschillende doosmaten teruggebracht tot slechts twee formaten. De keuze voor twee formaten biedt niet alleen flexibiliteit, maar optimaliseert ook het verpakkingsproces. Hierbij ligt de flexibiliteit in de diverse inlays, wat niet alleen het verpakkingsproces aanzienlijk heeft vereenvoudigd, maar ook de kosten voor verschillende doosmaten heeft verminderd.

Deze dozen zijn voorzien van een Fefco 427 specificatie uitgevoerd in een E-golf. Ze zijn zorgvuldig ontworpen met verschillende tekstwissels en een levendige full color offsetbedrukking om de aandacht van de consument te trekken. Daarnaast zijn flexibele inlays toegevoegd voor elk model, waardoor Marblelous de perfecte balans vindt tussen aantrekkelijke presentatie en kostenefficiëntie.

Belangrijk is ook dat deze verpakkingen dienen om het product te fixeren, waardoor het niet beweegt in de doos en de integriteit van het product behouden blijft tijdens transport.

“Het was een plezier om samen te werken met een klant met een creatief en innovatief consumentenproduct. Wat dit project ook leuk maakt is dat we vanaf de fase van productontwikkeling konden bijdragen aan het nadenken over de verpakking. Dit benadrukt op een mooie manier de kracht van Tenfold Group.”

Paul Kroonen – Account Manager

Bent u benieuwd hoe wij de perfecte verpakkingsoplossing voor uw product kunnen realiseren? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag met een advies op maat!

Voor meer informatie over Marblelous, kunt u terecht op: www.marblelous.tech of bekijk nevenstaande video.

10x meer leren tijdens je stage bij Tenfold!

10x meer leren tijdens je stage bij Tenfold!

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

Case

10 keer meer leren tijdens je stage 

Kiël is onlangs officieel in dienst getreden bij Tenfold! Een half jaar geleden begon hij zijn stage bij Tenfold als stagiair Industrieel Designer. Vanuit zijn opleiding Industrieel Product Ontwerp aan de Fontys in Venlo is hij opzoek gegaan naar een afstudeerstage en zo terecht gekomen bij Tenfold Group. Er was direct een match met de kennis en kunde van Tenfold Group!

Stagelopen bij Tenfold Group

De stage van Kiel bij Tenfold Group duurde een half jaar. Als Industrieel Product Ontwerper hield hij zich bezig met conceptontwikkeling, het maken van prototypes, productontwikkeling en alles wat met het ontwerpen van producten te maken had.

Kiël: “Het stagelopen bij Tenfold Group was een leuke en leerzame ervaring. Vanaf het begin voelde ik direct een goede klik met mijn collega’s en de sfeer op kantoor was open, informeel en professioneel. Ik kreeg de kans om betrokken te zijn bij verschillende projecten en heb veel geleerd over houten en kartonnen verpakkingen. Ik heb verschillende bezoeken mogen brengen aan producenten van verpakkingsmaterialen om een beter inzicht te krijgen in hun productieproces.”

 

  Afstudeeropdracht 

Tijdens zijn stage bij Tenfold Group kreeg hij de opdracht om te werken aan het optimaliseren van de verpakking voor het bedrijf Luminex. Luminex is gespecialiseerd in apparatuur voor de professionele licht- en audio-industrie. De klant was opzoek naar een nieuwe en verbeterde verpakking voor hun producten. Tenfold is gevraagd om mee te denken, te ontwikkelen en het produceren van deze nieuwe verpakking.

Aan Kiël werd de taak toevertrouwd om te onderzoeken hoe we tot een verbeterde verpakkingsoplossing konden komen. Kiël werkte verschillende concepten uit en kreeg de kans om deze met zowel de klant als de leverancier te gaan bespreken en te overleggen. Het proces verliep niet zonder uitdagingen. Met ondersteuning van zijn interne Tenfold begeleiders David Rossillion, Head of Engineering & Design en Piet Vanoverbeke, Business Development Manager, streefde hij er naar de juiste verpakkingsoplossing te ontwerpen en te ontwikkelen.

Er werd nauw samengewerkt met verschillende kartonfabrikanten om informatie te verzamelen en de verpakkingen te laten produceren. De complexiteit van de producten vormde een grote uitdaging voor de uiteindelijke verpakking. Deze bestond uit verschillende inlays die ervoor moesten zorgen dat het product en de bijbehorende accessoires veilig op hun plaats werden gehouden. Om een optimale verpakkingsoplossing te realiseren, was het essentieel om het ontwerp nauwkeurig af te stemmen op de specifieke kenmerken van het product. Het doel was om een verpakkingsoplossing te creëren die niet alleen perfect was voor één product, maar voor de gehele productlijn of product range van Luminex.

Uiteindelijk is na grondig onderzoek en het testen van verschillende prototypes een conceptverpakking ontwikkeld die voldeed aan alle eisen van de klant. Hierdoor kon de kwetsbare apparatuur veilig en efficiënt worden vervoerd. Met deze verpakking is een balans gevonden tussen optimale bescherming en efficiënt gebruik van verpakkingsmateriaal.

 

Andere projecten

Tenfold biedt een breed scala aan diverse verpakkingsoplossingen, waardoor er ook mogelijkheden ontstonden voor Kiël om aan andere mooie projecten te werken. Deze projecten varieerden van het ontwerpen en mee ontwikkelen van hoogwaardige houten/kartonnen verpakkingsprojecten tot het organiseren en optimaliseren van het tekenproces. Daarnaast was hij betrokken bij het opzetten van werkvoorbereidingen en het verzamelen van informatie voor uitbesteding aan leveranciers.

Ben je op zoek naar de perfecte stage? Dan is een stage bij Tenfold Group misschien wel iets voor jou! Bij Tenfold Group bieden we jonge mensen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot jonge professionals in een leerzame en leuke stage. Je zult deel uitmaken van een jong en dynamisch team waar je waardevolle ervaring kunt opdoen.

 

The perfect fit: een op maat gemaakte kist!

The perfect fit: een op maat gemaakte kist!

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Sormac

The perfect fit: een op maat gemaakte kist!

Voor onze klant Sormac, een wereldwijd toonaangevend bedrijf dat machines en verwerkingslijnen produceert voor de versverwerkende industrie van groenten en fruit, hebben we een verzoek ontvangen om 32 verschillende (scherpe) onderdelen te verpakken in een kist die gemakkelijk mee kan worden genomen naar beurzen.

Speciaal op maat ingericht

Voor de maatwerk houten kist hebben we ervoor gezorgd dat elk van de 32 onderdelen afzonderlijk kan worden verwijderd en goed beschermd is. De snijonderdelen zijn zo verpakt dat ze rechtop staan in het houten vak. Aan dit vak zijn handvatten gemaakt voor gemakkelijk verplaatsen.

 De kist bestaat uit twee lagen. Op de bodem bevinden zich de snijonderdelen en bijbehorende accessoires (20 onderdelen). De tweede laag bestaat uit drie bakken die erbovenop staan, waarin de overige onderdelen zijn geplaatst.

 

 

 Elk onderdeel is beschermd door vilt en/of Polylam, en er is gezorgd voor een goede vakverdeling, zodat elk onderdeel afzonderlijk is verpakt en goed beschermd.

Makkelijk tijdens transport

Om het transport gemakkelijk te maken, zijn er wielen op de kist gemonteerd. Daarnaast is de kist ontworpen om meerdere malen geopend en gesloten te kunnen worden. Hiervoor hebben we een deksel, scharnieren en sluitingen aan de kist bevestigd.

 

Voor maatwerk houten kisten en andere industriële verpakkingsoplossingen nodigen wij u graag uit om contact op te nemen met onze divisie Tenfold Industrial Packaging. zij staan klaar om u te helpen bij het produceren en ontwikkelen van de perfecte verpakkingsoplossing voor uw specifieke behoeften.

Katun

Katun

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

KATUN

Verhuizing, het perfecte moment voor inventarisatie gehele verpakkingsproces!

Door een verhuizing was er behoefte bij Katun aan nieuwe paktafels. Tenfold nam een kijkje en zag ruimte om het gehele verpakkingsproces efficiënter te laten verlopen. Hierdoor is het gehele proces onder de loep genomen. Hoe pakten we dit aan? En hoe vertaal je de bevindingen naar concrete aanpassingen? Een perfecte opdracht voor Tenfold!

Katun opereert in de bedrijfsapparatuurindustrie. Ze bieden een uitgebreide reeks aan kopieerapparaatonderonderdelen, printerproducten, imaging supplies, photoreceptors en service accessoires, zoals kleurtoners voor kopieerapparaten en printers. Verschillende soorten producten, met verschillende afmetingen waarbij een hoge flexibiliteit in het verpakkingsproces noodzakelijk is.

Hoe zag de oude situatie er uit?

In de oude situatie, voor de verhuizing, was er een dozenplein waar verschillende dozenmaten gestapeld lagen. De orderpicker pikte de goederen vanuit het magazijn, had de kar volgeladen met producten en ging zelf naar het dozenplein waar het juiste formaat doos werd uitgezocht en de goederen werden ingepakt. Vervolgens werd de doos geplaatst op een van de acht rollerbanen die uitkwamen op een paktafel. Hierdoor liepen de paden van orderpickers, en rijdend materieel door elkaar heen.

 

‘De samenwerking met Tenfold verliep goed! Tenfold reageert snel. Daarnaast dachten ze goed mee, adviseerden ze waar nodig was en coördineerden het project goed.’

Serge Berkhout – Manager Technical Services 

Verpakkingsproces op de schop

Beginnend vanuit een schets is uiteindelijk heel het verpakkingsproces opnieuw opgebouwd. Nu rekening houdend met de veiligheid, efficiency, flexibiliteit en groei. Op de eerste plaats werd het dozenplein vervangen. Hiervoor is de X4 verpakkingsmachine inclusief scanner van Packsize en eindeloos karton geïntroduceerd. In de nieuwe situatie worden de producten gescand, wordt een doos op maat geproduceerd en wordt het daarna ingepakt door een verpakker. Doordat de doos opmaat wordt gemaakt door de X4 verpakkingsmachine is er aanmerkelijk minder opvulmateriaal nodig en is het pakket in totaliteit vaak kleiner en lichter. Dit leidt uiteindelijk tot lagere vrachtkosten, minder opslag en voorraad van dozen.

 

‘Vanuit een eerste inventarisatie hebben we het gehele verpakkingsproces aangepast, waardoor er een enorme efficiëntie inhaalslag is behaald bij Katun. Het is heel mooi om te zien dat we kunnen en mogen meedenken over het gehele verpakkingsproces, dan komt de kracht van Tenfold Group echt naar boven.’

Kim Stutje-Romijn – Account Manager

De rol van Tenfold

Tijdens dit project bij Katun heeft Tenfold als spin-in-het-web gefunctioneerd. Tenfold zorgde voor het aandragen van partijen met expertise die het juiste advies konden geven. Het grote voordeel was hierdoor dat Katun maar één contactpersoon had. Tenfold communiceerde met de verschillende betrokken partijen, zoals Packsize voor de levering van de X4 verpakkingsmachine, Multitube Engineering B.V. voor de aanschaf van de pickkarren, paktafels en rollerbanen en Pregis voor de levering van opvulmachines en -materialen.

Van Zelst

Van Zelst

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

VAN ZELST

Een introductie in cadeauverpakking 

Van Zelst staat al zo’n 45 jaar bekend als dé koffiespecialist van Nederland. Naast koffie en thee helpt dit Eindhovense bedrijf zijn klanten met toebehoren en sinds kort ook een eigen lijn ecologische schoonmaakproducten. Deze omvat o.a. middelen om koffiemachines te ontkalken of de werkomgeving netjes te houden.

Van Zelst staat al zo’n 45 jaar bekend als dé koffiespecialist van Nederland. Naast koffie en thee helpt dit Eindhovense bedrijf zijn klanten met toebehoren en sinds kort ook een eigen lijn ecologische schoonmaakproducten. Deze omvat o.a. middelen om koffiemachines te ontkalken of de werkomgeving netjes te houden.

Hoe je zo’n lijn onder de aandacht brengt? Met een introductiepakket natuurlijk!

Om indruk te maken moest het eruit zien als een cadeautje. Een gecacheerde doos (FEFCO 0427) met full colour bedrukking en een mat persvernis zorgen voor die opvallende, feestelijke uitstraling. Omdat de inhoud van het introductiepakket een aardig gewicht heeft, moet de verpakking ook de nodige stevigheid bieden. Het gebruikte B-golf karton heeft een fijne stevige golf die de flessen schoonmaakmiddel goed beschermt. Bovendien kan Van Zelst de pakketten hiermee zonder omdoos versturen.

 

BESCHRIJVING

Marketeer Karen de Jong heeft de samenwerking als heel prettig ervaren:

“Het fijne aan Tenfold is dat ze op dezelfde manier met hun klanten omgaan als wij. Ze communiceren met korte lijnen en heel persoonlijk: als je belt weten ze direct wie ze aan de lijn hebben. Om 100% zeker te zijn dat alles klopte aan onze nieuwe verpakking, kwam Adri van der Vleuten langs om samen naar de gekozen sample te kijken. Toen we zeker wisten dat alles klopte, konden de verpakkingen in productie.”

Pentagon International

Pentagon International

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Pentagon International

NEXT LEVEL VERPAKKINGSOPLOSSING IN OPDRACHT VOOR PENTAGON INTERNATIONAL BV AMSTERDAM

In samenwerking met EVH Surveys International BV heeft Tenfold Group in opdracht voor de firma Pentagon International BV Amsterdam een industriële verhuizing gerealiseerd van een bijzondere 45ton zware Weingartner machine inclusief spare parts.

PROJECTSCOPE

 • Ruim 6500 KM Industriële verhuizing België naar Jebel Ali (Verenigde Arabische Emiraten);
 • 45ton zware CNC Miling Machine inclusief spare parts verhuisd;
 • Op maat gemaakte exportkist incl. staalconstructie ontworpen voor veilig transport over lange afstand;
 • Meerdere transportmodaliteiten ingezet en gecoördineerd voor opdrachtgever.

 

BESCHRIJVING

Voor deze verhuizing over grote afstand (eindbestemming Jebel Ali – UAE) verzorgde Tenfold de voorbereiding en coördineerden wij het transport en het verpakken van deze extreem zware machine. Na het liften, verplaatsen en laden op locatie in België, werd de machine geheel verpakt in de verpakkingshal van Tenfold in Weert en met bijzonder transport veilig afgeleverd in de haven van Antwerpen, waar hij per schip naar Jebel Ali werd getransporteerd.

Tenfold ontwierp voor dit project een bijzondere op maat gemaakte exportkist voorzien van een uitgebreide staalconstructie om het kostbare kapitaalgoed te beschermen tijdens de lange reis.

Tenfold Industrial Packaging

Tenfold Industrial Packaging

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Tenfold Industrial Packaging

VAN MAASBRACHT NAAR NEW ORLEANS!!

Een mooi voorbeeld van een totaaloplossing voor een van onze klanten. In twee weken tijd van ontwerp naar productie en op locatie verpakken. Daarnaast hebben we de volledige logistieke handling mogen verzorgen!

PROJECTSCOPE

 • Ruim 7200 KM transport van Maasbracht naar Antwerpen naar New Orleans;
 • 3x 65ton zware reactors, twee bodems en 2 containers met spareparts.
 • Op maat gemaakte exportkist incl. zware staalconstructie ontworpen voor veilig transport over lange afstand;
 • Meerdere transportmodaliteiten ingezet en gecoördineerd voor opdrachtgever.

 

BESCHRIJVING

Vanuit Maasbracht hebben we drie reactors mogen verpakken en vervoeren. Wij hebben dit project volledig begeleid vanaf het ontwerp van de verpakking tot het logistiek in USA. Samen met onze klant en de surveyor is het verpakken en verladen tot op detail niveau voorbereid en gecoördineerd.

De opdracht stond onder redelijke tijdsdruk, wij hebben hiervoor de productie moeten opschalen. Er was 2 weken tijd voor het ontwerp, productie van alle zeewaardige kisten en het verpakken op locatie om de aansluiting en geboekte zeevracht te behalen.

De 5 kisten met reactors en bodems zijn zeewaardig verpakt in Maasbracht en per barge vervoert naar Antwerpen. De containers zijn beladen en gestuwd op de locatie in Maasbracht om vervolgens per wegvervoer op de Terminal in Rotterdam te worden afgeleverd. Vervolgens zijn de kisten en containers verladen op het zeeschip dat zowel in Antwerpen als Rotterdam geladen heeft en getransporteerd naar New-Orleans.

Tenfold ontwierp voor dit project een bijzondere op maat gemaakte exportkist, gezien de grootte van de reactoren: 10,4 bij 5,6 meter. De kisten zijn vanwege de omvang en het gewicht voorzien van zware staalconstructie om de handling en lashing en securing veilig te voorzien. De staalconstructies van de verpakking zijn verbonden met de zadels van de reactors om te voldoen aan de eisen van surveyor.

Best Boats

Best Boats

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Best Boats

INTERNATIONAAL TRANSPORT VAN EEN 18,5 METER LANGE JACHT!

In opdracht van Best Boats hebben wij deze prachtige jacht, de Pasterkamp- Zuiderzee kotter 60, van 18,5 meter lang helemaal verpakt en klaargemaakt voor transport! Tijdens dit project hebben we de klant compleet ontzorgd door het complete logistieke proces en handling te verzorgen. Van Maasbracht via Rotterdam naar Split, Kroatië!

PROJECTSCOPE

 • (Zee)Transport van Terminal Rotterdam naar Split, Kroatie.
 • Complete handling en logistiek verzorgd, incl. douane formaliteiten en verzekering
 • Schrinkwrapping voor bescherming tegen vuil en zeewater
 • Ondersteunen en zeewaardig vastzetten van alle bewegende delen van de jacht.

 

VOLLEDIGE SERVICE VAN VERPAKKEN TOT LOGISTIEK

Naast verpakkingen voorzien wij onze klanten van een uitgebreid pakket aan services. Ook bij dit mooie project hebben wij meerdere aanvullende logistieke diensten mogen leveren. Naast het verpakken hebben we de complete handling en logistiek mogen verzorgen. Dit omvat dus ook alle formaliteiten omtrent douane en verzekering. Meer weten over onze aanvullende diensten neem een kijkje bij: Tenfold Logistic Services.

We hebben dit project verpakt op locatie, hierbij hebben we gebruik gemaakt van shrink wrapping. Shrinkwrap is een plastic film om materiaal te verpakken dat bij verhitting strak krimpt om het verpakte materiaal. De krimpfolie die we in dit project gebruikt hebben heeft een dikte van 300 micron dit maakt de folie zeer stevig en dermate geschikt voor het beschermen tegen extreem weer. Daarnaast bevat deze krimpfolie een UV-beschermingslaag waardoor de jacht beschermd wordt tegen verkleuring.

Royal Eijsbouts

Royal Eijsbouts

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

ROYAL EIJSBOUTS

De Horatio van Asten naar Dallas

Eén van de mooie aspecten aan ons vak is dat we ook met niet alledaagse producten mogen werken. Zoals bijvoorbeeld de Horatio: een enorme klok gemaakt door Royal Eijsbouts die moest worden vervoerd naar de Verenigde Staten.

Hoe verpak je een grote en zware bronzen klok?

Royal Eijsbouts, gevestigd in het Noord-Brabantse Asten, is een bedrijf met een mooie geschiedenis van 150 jaar. Hun expertise in het maken van klokken heeft ervoor gezorgd dat ze nu over de hele wereld te horen zijn. Van de Dom in Keulen tot het Rijksmuseum in Amsterdam. Van de Chili tot China, Japan en Nieuw-Zeeland.

Ook in de Verenigde Staten hangen veel klokken van deze klokkengieterij. Toen de Amerikaanse vastgoedmagnaat Harlan Crow een klokkentoren van ruim 200 meter ontwikkelde in Parkland, Dallas hoorde daar een bijzonder attribuut bij in de vorm van een bronzen klok. Dat werd de Horatio: een prachtig exemplaar dat werd vervoerd van Asten naar Dallas.

 

Verpakken van een kolos

Met een diameter van 2,74 meter en een gewicht van zo’n 13.608 kilogram is de Horatio nogal een kolos. De bronzen klok is de op vier na grootste in de Verenigde Staten. Een gevaarte dat goed verpakt moest worden voor vervoer vanuit Asten naar Dallas via Houston. Aangezien we eerder al de grootste werkende klok in de Verenigde Staten mochten verpakken, hadden we al expertise op dit vlak.

 

 

 

We bouwden een houten constructie waarin de klok stevig verankerd werd verankerd met behulp van zekeringslijnen en op maat gemaakte houten blokken. Dankzij beschermende folie kwam de Horatio zonder krasje terecht op zijn eindbestemming. Daar is hij na het afronden van de klokkentoren dagelijks te horen om 12.00 uur ’s middags en om 18.00 uur aan het begin van de avond.

Veldeman

Veldeman

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Veldeman bedding

Perfect fit voor het perfecte bed

Het Belgische Veldeman Bedding maakt op een ambachtelijke manier bedden en matrassen en levert door heel Europa. Deze hoogwaardige producten worden op maat gemaakt. En dat vraagt om flexibiliteit en custom oplossingen bij het verpakken. Tenfold mocht er bij dit mooie familiebedrijf een aantal aandragen na een grondige zoektocht.

Hoe kun je op maat gemaakte bedden en matrassen gestroomlijnd verpakken?

Tussen het moment dat grondstoffen een bedrijf binnenkomen en als volledig ingepakt product het pand weer verlaten en onderweg gaan naar een klant, speelt zich vaak een complex proces af. Vaak weten medewerkers die verwerken, produceren en verpakken wel dát dingen beter en soepeler kunnen verlopen, maar ze weten alleen niet hoe. En hoe krijg je iedereen mee, wil je dit soort veranderingen daadwerkelijk in gang gaan brengen?

Nadat we een tijd verpakkingen mochten leveren aan Veldeman Bedding ontstond de overtuiging dat we de beddenfabrikant konden helpen in hun bedrijfsvoering. Voordat we oplossingen konden aandragen, begonnen we met een uitgebreide screening waarin alle technische processen in kaart werden gebracht.

Zoeken als een architect

Tijdens zo’n zoektocht kijken we als ware als een architect naar het bedrijf. Net als een bouwmeester, komt Tenfold immers ook met oplossingen en inzichten die een gebruiker misschien niet zelf verzonnen zou hebben. Zo geschiedde ook bij Veldeman Bedding. Uitvoerig praten met medewerkers die dagelijks op de werkvloer staan, is daarbij erg belangrijk. We stellen veel vragen, zijn kritisch en proberen soms vastgeroeste werkwijzen los te weken.

 

 

Sneller en beter verpakken met minder materiaal

Bij Veldeman Bedding zagen we dankzij de screening een paar grote winstpunten. De beddenfabrikant werkte met meer dan 125 soorten verpakkingsproducten, waaronder grote kartonnen wikkelverpakkingen. Dat was zoveel materiaal dat het nooit vlak rondom een pakmachine gestald -en dus ook verwerkt- kon worden.

Met als gevolg veel te lange looptijden, gedaan door te veel mensen. Om deze puzzel te kunnen oplossen, ontwikkelden we Multifold, een geheel nieuw product waarmee het aantal verpakkingsproducten dat Veldeman Bedding gebruikte drastisch werd teruggebracht. Dankzij een slimme manier van 3D-denken is Multifold flexibel te gebruiken. Dankzij Multifold werd de doorlooptijd van het verpakken fors teruggebracht. Daarnaast bevat Multifold meer slimmigheidjes zoals straps die tevens als hendel gebruikt worden.

Verpakking die past bij de kostprijs

Maar, daar hield de zoektocht niet op. Innovatie stopt nooit op na één analyseronde. Het is een doorlopend proces waarbij we steeds weer met onze klanten zoeken naar verbeteringen. Er diende zich een interessante dropshipment-casus aan: een verkoper van de producten van Veldeman Bedding in Zweden vroeg of het mogelijk was een complete slaapkamer rechtstreeks bij een klant te leveren. Om zo’n order zorgvuldig te kunnen verpakken, was een aantal nieuwe speciaal gemaakte machines nodig. Onze afdeling Engineering & Design ging aan de slag met het ontwikkelen hiervan. Zo ontstond een rekfoliemachine waarmee ook zeer grote formaten bedden kunnen worden verpakt.

Om alles op een zo efficiënt mogelijke manier te kunnen verpakken en vervoeren, was daarnaast een soort ei van Columbus nodig. Die vonden we door het introduceren van een kanteltafel. Dankzij deze kanteltafel hoefde een matras tijdens het verpakken niet meer op de zwakke, smalle kant te staan, maar kon het product gewoon liggen. De kanteltafel deed de rest en zorgde ervoor dat de verpakte bestelling voor vervoer gereedkwam. Dat betekende driedubbel winst: betere ergonomie voor de medewerker, een optimaal efficiënte pakwijze voor vervoer en dat ook nog eens rechtstreeks naar de klant.

 

Nisbets

Nisbets

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Nisbets Catering equipment

Van overschot naar slimmer verpakken

Nisbets is een van de grootste leveranciers van non-food horeca-artikelen van Europa. Alles wat je in een hotel, restaurant of café tegenkomt, kan dit Eindhovense bedrijf leveren: van serviezen, koksmessen tot koelingen en compleet meubilair. Tenfold hielp Nisbets met een flinke efficiencyslag door zijn verpakkingsvraagstuk te beantwoorden.

Hoe kunnen we een betere continuïteit bieden zonder een enorme voorraad verpakkingsmateriaal?

Continuïteit bieden is vaak een kwestie van puzzelen. Om tijdig en volgens alle vereisten te kunnen leveren, moet natuurlijk ook je voorraad verpakkingsmateriaal op orde te zijn. Op het moment dat Nisbets bij ons aanklopte, wrong precies daar de schoen. De leverancier van horeca-artikelen kreeg voorraden karton van hun moedermaatschappij in Engeland geleverd. De minimale levering vanuit Engeland was structureel groter dan strikt noodzakelijk. Met een continu overschot aan karton in het pand van Nisbets als gevolg.

Dat kon slimmer, zagen we. Maar veel liever dan alleen dit vraagstuk in de smalle zin op te lossen, keken we naar het hele plaatje bij Nisbets. Om dat voor elkaar te kunnen krijgen, was wel een echt partnership vereist. We zijn samen met onze klant gaan onderzoeken hoe we dit probleem, samen met andere verbeterpunten die we tegenkwamen, konden aanpakken.

Een grondige analyse van het verpakkingstraject

We hebben het hele proces van verpakken minutieus in kaart gebracht. Vanaf het moment dat de producten binnenkwamen, tot de handling en het ogenblik waarop ze het pand weer verlieten. Hoe liepen de lijnen? Waar zaten bottlenecks? Wat kon sneller? Kortom: welke efficiencyslag konden we maken? Verpakken gaat immers om meer dan simpelweg ergens iets omheen wikkelen. Het is een heel traject dat om strakke organisatie vraagt. Door inzichten van verschillende divisies te combineren, vonden we de optimale manier van verpakken.

Kleinere voorraad, kortere afstanden, minder verbruik

We merkten in onze analyse dat er bij het verpakken relatief grote afstanden werden overbrugd door medewerkers van Nisbets. Dat hebben we gestroomlijnd en beter georganiseerd door het opvulmateriaal slimmer te integreren in het verpakkingsproces. Bovendien hebben we gekozen voor ander materiaal. De nieuwe luchtkussens die worden gebruikt bij het verpakken van de horecamaterialen zijn bijna CO2-neutraal. Daarnaast is er veel minder van dit opvulmateriaal nodig dan van de variant die eerder werd gebruikt.

En, om op de oorspronkelijke vraag van Nisbets terug te komen: we hebben ervoor gezorgd dat er nu wordt gewerkt met een strak geregisseerd afroepsysteem. Bestellingen konden daardoor terug van ongeveer 30 pallets per soort verpakkingsmateriaal naar twee tot zes stuks. Zo zijn er nooit meer te grote. Als Nisbets vandaag bij ons bestelt, leveren wij het de dag erop. Dat scheelt een hoop ruimte. Het was een traject waarin we intensief met elkaar zijn opgetrokken. Op een open manier hebben we samen oplossingen gezocht. En gevonden.

Groenrijk

Groenrijk

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Groenrijk Tuincentrum

Begeleiding van offline naar online

Aan het begin van de coronacrisis waagde tuincentrum Groenrijk de stap om hun offlineactiviteiten uit te breiden naar online verkoop. Vanaf het allereerste begin begeleidde Tenfold het bedrijf bij het opzetten van de hele infrastructuur van hun webshop.

Hoe zet je de stap van de offline- naar de onlinemarkt?

Bij het opzetten van een webshop komt veel kijken. Ga in het geval van Groenrijk maar na: het tuincentrum verkoopt een brede range producten. Van kamerplanten- en potten tot barbecues, tuinmeubels en tuinslangen. Het is een heel ander verhaal om die producten vanuit een fysieke winkel te verkopen dan ze in perfecte staat aan iemands voordeur te krijgen na online verkoop.

Het opzetten van zo’n nieuwe werkwijze is een puzzel waar we samen aan hebben gewerkt. We hebben Groenrijk in het hele traject van de uitbreiding naar de onlinemarkt vanaf de basis bijgestaan. Stap voor stap hebben we naar oplossingen en verbeteringen gezocht. Voor consumenten die iets online hebben besteld, kan een te grote verpakking bijvoorbeeld een ergernis zijn. Het was dus zaak dat we de optimale verpakkingsmaten bij alle producten wisten te vinden. De zoektocht begon klein, met een paar dozen. Na een veelbelovende proefperiode konden we al gauw doorgroeien.

 

Grote oplages met eigen branding

De webshop sloeg namelijk aan. Niet lang na het opzetten van de online winkel mochten we verschillende maten verpakkingen in steeds grotere oplages leveren. Dat allemaal met een eigen branding en passende opvulmaterialen. Expertise van verschillende divisies van Tenfold kwam hierbij van pas. Stukje bij beetje ontwikkelden we een passende manier van werken voor een brede range producten.

Snel schakelen met afroepsysteem

Groenrijk had overigens niet direct ruimte beschikbaar om al het verpakkingsmateriaal op hun eigen locatie op voorraad te hebben. Daarbij hielpen we met een afroepsysteem van Tenfold. Daarmee kan het tuincentrum op een flexibele, slimme manier verpakkingsmateriaal bij ons inkopen. Vervolgens leveren we dit uiteraard razendsnel.

Verpakking die past bij de kostprijs

Tijdens een dergelijk traject kom je natuurlijk altijd vraagstukken tegen waar je goed over moet nadenken. Neem bijvoorbeeld een bloempot: een relatief goedkoop product dat wel erg breekbaar is. Zeg maar gerust een lastig product. Hoe kun je zoiets nu verpakken zonder dat je de hoofdprijs betaalt? Met behulp van opvulpapier hebben we een manier weten te ontwikkelen waarmee mogelijke breuken tot het absolute minimum zijn beperkt. En zo hebben we meer custom oplossingen kunnen aandragen.

De veelzijdigheid was in dit project de grootste uitdaging. Maar dat gaf juist ook de meeste voldoening. Zeker omdat we vanaf de eerste stappen van Groenrijk op de onlinemarkt betrokken zijn geweest. Zo hebben we een klant zonder ervaring op dit gebied een welkome steun in de rug kunnen geven bij zowel het opzetten als de doorontwikkeling van hun succesvolle webshop.

Seabourne Group

Seabourne Group

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Seabourne Group

Een grote range producten optimaal verpakken

Seabourne is een logistieke dienstverlener die veel verschillende producten over de hele wereld vervoert. Groot en klein, duur en betaalbaar. Voor ieder product is het weer zoeken naar wat de optimale verpakking is. Een zoektocht waarmee Tenfold dankzij jarenlange expertise en modulaire manier van werken veel tijd wisten te besparen voor de klant.

Hoe help je een leverancier met een zeer brede range aan producten?

Een samenwerking met een klant begint soms relatief klein. In het geval van Seabourne ging onze afdeling Packaging Supplies aanvankelijk aan de slag met één interessante case. De prachtige boeken van uitgever Assouline zijn handgemaakt, exclusief en kostbaar. Een uitgave van het Amerikaanse over horlogemerk Rolex wordt online bijvoorbeeld voor ongeveer 900 euro verkocht. Het mag duidelijk zijn dat zo’n boek piekfijn bij de klant terecht moet komen.

We hebben een verpakking ontwikkeld die schades bij de boeken van Assouline zoveel mogelijk voorkomen. Dat was het begin van een samenwerking die steeds verder werd uitgebreid. Het aantal producten dat Seabourne verhandelt, is namelijk zeer uitgebreid en groeit doorlopend. Naast exclusieve boeken, verschepen ze bijvoorbeeld ook werkhandschoenen en Coravins, een systeem waarmee je wijn kunt inschenken zonder de kurk te verwijderen. Kortom: een casus waar Tenfold bij uitstek expertise als totaalaanbieder kon laten gelden.

Kennis van de markt

Juist door onze brede kennis konden we voor Seabourne over de volle linie oplossingen aandragen. Wanneer je in het geval van Seabourne veel verschillende producten verscheept, kan materiaalkeuze een tijdrovende kwestie zijn. Je moet immers voor ieder product op zoek naar de beste oplossing. Hoe moet het worden gevouwen of gestanst? Bedrukt of juist niet? Licht of juist zwaarder materiaal? Dat ook nog eens in een markt waarin de portefeuille van Seabourne constant wordt uitgebreid. Een proces waarin soms snel keuzes gemaakt moeten worden voor het verpakken van nieuwe producten. Dankzij onze kennis van de markt heeft Tenfold deze zoektocht uit handen kunnen nemen waarmee het bedrijf veel tijd bespaart.

Van leverancier naar partner

Maar daar hield de tijdbesparing niet op. Dankzij onze modulaire manier van werken, konden we verder kijken dan alleen de materiaalkeuze. We leverden paktafels en keken met Seabourne mee naar hoe logistieke processen sneller en beter konden verlopen. Samenwerken was daarbij het sleutelwoord. In plaats van leverancier, werden we een partner waarmee we voor alle klanten van de logistieke dienstverlener continu oplossingen aandragen.

Houben

Houben

Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

HOUBEN WORSTENBROOD

Het cadeautje van Houben Worstenbrood: de Sterrenbox

Houben Worstenbrood is misschien wel de beroemdste bakker van de Brabantse lekkernij. Toen het bedrijf een paar luxe worstenbroodjes op de markt bracht, hoorde daar een verpakking van hoog niveau bij die Tenfold moch ontwikkelen.

Hoe maak je van een luxe worstenbroodje een echt cadeautje?

Geïnspireerd door Houben bedachten vier sterrenchefs uit de regio Eindhoven hun eigen, luxe miniworstenbroodje. De traktaties die toprestaurants De Lindehof, Wiesen, Zarzo en de Treeswijkhoeve creëerden, verdienden uiteraard een mooie presentatie. Houben vroeg ons een verpakking te maken met premiumkwaliteit en dito uitstraling. Nu is een worstenbroodje natuurlijk altijd een traktatie, maar we wilden een stap verder gaan en er een echt cadeautje van maken. Een vraag die Tenfold op het lijf is geschreven omdat we altijd streven naar excellente resultaten.

Zo werd de Sterrenbox geboren, een ultraluxe doos met daarin twintig zogenaamde ‘Mienekes’, oftewel miniworstenbroodjes. De verpakking werd robuust zwart, met bronzen letters. Een doos waardoor je weet dat je met klasse te maken hebt. Nog voordat je hem hebt opengemaakt. Later volgde zelfs een Tweesterrenbox met daarin de creaties van chefs met twee Michelinsterren. Een mooie toevoeging op een reeks hoogwaardige verpakkingen die we voor Houben al mochten maken.

Duurzaam en zonder tape

Eerlijk is eerlijk: qua technische innovatie hebben we voor deze specifieke verpakking niet het wiel hoeven uitvinden. Uiteraard: we zorgden voor zo duurzaam mogelijk materiaal waarin de worstenbroodjes lekker vers blijven. En naar wens van Houben bovendien zonder het gebruik van tape of stickers.

 

Een prachtige verpakking is meerwaarde

Maar we vinden het vooral een mooi voorbeeld van hoe verpakking ook een wezenlijk onderdeel kan zijn van je product en zeker ook de marketing daarvan. Verpakking is meer dan alleen een kostenpost. Een prachtige verpakking is een echte meerwaarde. De unboxing experience van met name luxeproducten ervaart een consument als heel belangrijk. De manier waarop je iets presenteert, kan soms net zo belangrijk zijn als de inhoud ervan. Zit een premiumproduct niet piekfijn verpakt, dan kan het immers alleen maar ergernis opleveren. Te weinig aandacht voor een mooie verpakking en je haalt ongetwijfeld niet je beoogde doel. We kunnen het belang van een stijlvolle presentatie niet genoeg onderstrepen. Met minder dan excellent namen we dan ook geen genoegen.

De samenwerking met Houben is er een die we koesteren. Niet alleen omdat we hierdoor zelf – en onze klanten – ook af en toe van hun producten mogen genieten natuurlijk. We werken maar al te graag met bedrijven in de regio die net zoals Houben anders willen en durven denken.