Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Nisbets Catering equipment

Van overschot naar slimmer verpakken

Nisbets is een van de grootste leveranciers van non-food horeca-artikelen van Europa. Alles wat je in een hotel, restaurant of café tegenkomt, kan dit Eindhovense bedrijf leveren: van serviezen, koksmessen tot koelingen en compleet meubilair. Tenfold hielp Nisbets met een flinke efficiencyslag door zijn verpakkingsvraagstuk te beantwoorden.

Hoe kunnen we een betere continuïteit bieden zonder een enorme voorraad verpakkingsmateriaal?

Continuïteit bieden is vaak een kwestie van puzzelen. Om tijdig en volgens alle vereisten te kunnen leveren, moet natuurlijk ook je voorraad verpakkingsmateriaal op orde te zijn. Op het moment dat Nisbets bij ons aanklopte, wrong precies daar de schoen. De leverancier van horeca-artikelen kreeg voorraden karton van hun moedermaatschappij in Engeland geleverd. De minimale levering vanuit Engeland was structureel groter dan strikt noodzakelijk. Met een continu overschot aan karton in het pand van Nisbets als gevolg.

Dat kon slimmer, zagen we. Maar veel liever dan alleen dit vraagstuk in de smalle zin op te lossen, keken we naar het hele plaatje bij Nisbets. Om dat voor elkaar te kunnen krijgen, was wel een echt partnership vereist. We zijn samen met onze klant gaan onderzoeken hoe we dit probleem, samen met andere verbeterpunten die we tegenkwamen, konden aanpakken.

Een grondige analyse van het verpakkingstraject

We hebben het hele proces van verpakken minutieus in kaart gebracht. Vanaf het moment dat de producten binnenkwamen, tot de handling en het ogenblik waarop ze het pand weer verlieten. Hoe liepen de lijnen? Waar zaten bottlenecks? Wat kon sneller? Kortom: welke efficiencyslag konden we maken? Verpakken gaat immers om meer dan simpelweg ergens iets omheen wikkelen. Het is een heel traject dat om strakke organisatie vraagt. Door inzichten van verschillende divisies te combineren, vonden we de optimale manier van verpakken.

Kleinere voorraad, kortere afstanden, minder verbruik

We merkten in onze analyse dat er bij het verpakken relatief grote afstanden werden overbrugd door medewerkers van Nisbets. Dat hebben we gestroomlijnd en beter georganiseerd door het opvulmateriaal slimmer te integreren in het verpakkingsproces. Bovendien hebben we gekozen voor ander materiaal. De nieuwe luchtkussens die worden gebruikt bij het verpakken van de horecamaterialen zijn bijna CO2-neutraal. Daarnaast is er veel minder van dit opvulmateriaal nodig dan van de variant die eerder werd gebruikt.

En, om op de oorspronkelijke vraag van Nisbets terug te komen: we hebben ervoor gezorgd dat er nu wordt gewerkt met een strak geregisseerd afroepsysteem. Bestellingen konden daardoor terug van ongeveer 30 pallets per soort verpakkingsmateriaal naar twee tot zes stuks. Zo zijn er nooit meer te grote. Als Nisbets vandaag bij ons bestelt, leveren wij het de dag erop. Dat scheelt een hoop ruimte. Het was een traject waarin we intensief met elkaar zijn opgetrokken. Op een open manier hebben we samen oplossingen gezocht. En gevonden.