fbpx
Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

Kennisartikel

Wat is er van belang bij het ontwerp van uw verpakking?

U hebt uw product ontworpen en de eerste bestellingen beginnen binnen te stromen. Maar voordat u de producten veilig aan uw klanten kunt leveren, moet u eerst een uitgebreid proces doorlopen om de juiste verpakkingsoplossing te ontwerpen en ontwikkelen. Waar moet u aan denken bij het ontwerpen van een verpakking en wat zijn de belangrijkste overwegingen?

Vroegtijdig nadenken over uw verpakking 

Op het moment dat uw product al is ontworpen, bent u eigenlijk al te laat. Maar wanneer is dan het beste moment om te starten met de ontwikkeling van de verpakking? Misschien een dooddoener, maar hoe eerder, hoe beter. Hoe eerder u hierover begint na te denken, hoe kleiner de kans dat u belangrijke zaken vergeet. Dit zal ook de kans verkleinen dat de lancering van uw product vertraging oploopt. Laat de ontwikkeling van het productontwerp gelijklopen aan de ontwikkeling van de verpakking. Wij, als verpakker, denken graag zo vroeg mogelijk in het traject al met u mee over de verpakking. Hierdoor voegen wij meeste de waarde toe.

 

Betrokkenheid van de verpakkingsengineer of -leverancier

Waarom is het belangrijk om de verpakkingsengineer of -leverancier al in een vroeg stadium te betrekken bij het ontwerpproces van uw verpakking? Op deze manier voorkomt u onverwachte verrassingen en kunt u rekening houden met praktische zaken die van invloed kunnen zijn op het ontwerp van het product en de verpakking. 

 

Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen en het gewicht van het product, maar ook aan eisen op het gebied van reinheid, roestgevoeligheid, schokgevoeligheid, vochtgevoeligheid, ESD (Elektro Static Discharge, ofwel elektrostatische ontlading), trillingsgevoeligheid, G-krachten en andere belangrijke kwetsbaarheden. Door hier al in een vroeg stadium over na te denken, kan de verpakkingsengineer of -leverancier een optimale verpakking ontwerpen die uw product beschermt en tegelijkertijd aan alle vereisten voldoet.

 Het wordt nog waardevoller wanneer een verpakking niet alleen aan de vereisten voldoet, maar ook opmerkelijke voordelen biedt aan je supply chain. Denk aan soepelere processen, aanzienlijke kostenbesparingen, verhoogde omzet en extreem tevreden klanten. Onze verpakkingsspecialisten stellen hiervoor veel vragen, niet alleen over het product zelf, maar ook over alle processen en schakels in de keten die worden beïnvloed door de verpakking. Op deze manier streven we ernaar om een verpakking te creëren die een toegevoegde waarde heeft en een positieve impact heeft op uw gehele supply chain.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is tegenwoordig ook in de verpakkingsbranche een belangrijk thema. Met het ontwerp van uw verpakking kunt u hiermee rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van rouleer verpakkingen. Hierdoor kunt u uw verpakkingen hergebruiken wanneer men uw product moet terugsturen. Is dit niet het geval dan gebruikt u one-way verpakkingen waarbij men de verpakking na ontvangst kan weggooien. Ook kunnen wij rekening houden indien gewenst met de circulariteit van de verpakking en/of het materiaal gebruik in het kader van duurzaamheid.

 

Transport methode, route en locaties

Om ervoor te zorgen dat uw product veilig en onbeschadigd op de eindbestemming aankomt, moet u zich afvragen welke externe factoren de verpakking moet weerstaan tijdens het gehele logistieke proces. Het is belangrijk om de eindbestemming te kennen en te bedenken of de verpakking onderweg nog een keer geopend moet worden. Daarnaast moet u nadenken over het soort transport – lucht, zee, spoor of weg – en de bijbehorende vereisten.

 

 

Opslagduur

Moet het product opgeslagen worden? Dan is het noodzakelijk om hier bij het ontwerp al rekening mee te houden. De opslagduur heeft invloed op bijvoorbeeld het type materiaal en de kwaliteit. Daarnaast is het van belang om te weten of het binnen of buiten opslag of geconditioneerd ja of nee?

Al met al zijn dit de eerste zaken waarmee rekening gehouden moet worden bij het ontwerp van uw verpakking. Essentieel is dus dat de juiste mensen, zoals verpakkingsspecialisten, zo vroeg mogelijk worden betrokken bij dit traject. Alles met het uiteindelijke doel dat uw verpakking uw product beschermt en DOA’s (Dead on Arrival) te voorkomen.

Maar welke keuzes moet u maken én hoe doorloopt u de zoektocht naar de juiste verpakkingsoplossing? Wij denken graag met u mee! Neem contact met ons op! Dan kijken we samen hoe wij the perfect fit voor uw verpakking kunnen creëren.