fbpx
Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

Kennisartikel

De eeuwige discussie… Papier vs Plastic!

Vaak krijgen wij de vraag of wij klanten kunnen adviseren over duurzamere verpakkingsmogelijkheden. Men denkt vaak aan papieren verpakkingen als een duurzame oplossing, maar dit is niet altijd het geval. Aangezien het begrip ‘duurzaamheid’ voor iedereen anders kan zijn, stellen wij de vraag terug: “Wat betekent duurzaamheid voor u? Bijvoorbeeld moet het verpakken duurzamer voor uw personeel zijn, dus rekening houdend met ergonomie? Moet er in het kader van duurzaamheid minder materiaal worden gebruikt? Of moet het materiaal dat u gebruikt duurzamer zijn?”

Alle feiten op een rij

Zodra u voor uzelf heeft bepaald wat duurzaamheid voor u inhoudt, kunnen we doorgaan naar de volgende stap in de afweging tussen papier en plastic verpakkingsmateriaal. Het is belangrijk om enkele feiten over zowel papier als plastic te begrijpen voordat u een beslissing neemt.

Over het algemeen vereist de productie van papier meer water dan de productie van plastic. Het productieproces van papier vereist namelijk water voor het ontwateren van de pulp, het wassen van de vezels en het koelen van de machines. Dit kan oplopen tot zo’n 6 tot 22 liter water per kilogram geproduceerd papier, terwijl plastic over het algemeen minder water nodig heeft tijdens het productieproces

 

Wanneer u papier en plastic vergelijkt voor dezelfde toepassing, heeft u van papier meer nodig dan van plastic om dezelfde sterkte of draagkracht te bereiken. Papier is namelijk minder sterk dan plastic. Met andere woorden, een papieren oplossing is vaak zwaarder dan een plastic oplossing. Dit kan uiteindelijk leiden tot zwaardere verpakkingsoplossingen, hogere transportkosten en een hogere CO2-uitstoot tijdens het transport. In vergelijking tot plastic is papier wel een hernieuwbare grondstof. Plastic verpakkingen zelf dragen niet bij aan de plasticsoep in de oceaan; dat doet de mens. Het is daarom belangrijk om verpakkingen te hergebruiken indien mogelijk. In dit opzicht is plastic gemakkelijker te hergebruiken dan papier.

 

De conclusie?

De conclusie is dat het niet mogelijk is om zo te zeggen dat een papieren verpakkingsoplossing per definitie duurzamer is dan een plastic verpakkingsoplossing. Dit hangt volledig af van de eisen die u zelf stelt aan de verpakking voor uw product en wat duurzaamheid voor u betekent. In ieder geval is het van groot belang om al deze feiten in overweging te nemen bij het streven naar meer duurzaamheid. Bij deze overwegingen kunnen wij u natuurlijk helpen!

Wij vertellen u graag hoe wij de perfect fit voor uw verpakkingsoplossing kunnen creëren. Neem contact met ons op en wij helpen u graag met een advies op maat!