Slide

INNOVEREN

BEGINT

MET KENNIS

DELEN

CASE

Bose corporation

Minder schades aan herstelde producten

Wie een speaker, hoofdtelefoon of home cinemaset van Bose koopt, weet dat hij kwaliteit in huis haalt. Toch hebben ook de producten van de Amerikaanse audiogigant af en toe reparatie nodig. Juist na reparatie ontstonden relatief veel schades tijdens vervoer. Een probleem dat Tenfold door slimme engineering heeft weten op te lossen.

Hoe verminder je drastisch schades tijdens vervoer?

De kracht van een sterk kwaliteitsmerk als Bose zit niet alleen in het niveau van het product zelf. Ook de nazorg dient top en in lijn te zijn met wat een consument verwacht als hij kiest voor een merk als Bose. Een gerepareerd product moet dan ook feilloos zijn weg terugvinden naar de klant. En precies hier ging het bij Bose relatief vaak mis. Producten werden weliswaar prima gerepareerd, maar tijdens het vervoer terug naar de klant, ontstonden redelijk veel schades. Erg frustrerend voor een consument die het immers al een tijdje kwijt was en al eerder moeite moest doen om het terug te sturen.

 

De mogelijke negatieve spinoff van beschadigde gerepareerde producten is lastig exact te meten. Wel is duidelijk dat het mogelijk een flinke inbreuk op je reputatie kan zijn. Bovendien gaat het om goederen waar geen directe winst meer te behalen is voor het merk. Ze zijn immers al verkocht en afgerekend. Extra reden om scherp te kijken naar kostenreductie in dit hele traject.

 

Zweefverpakking als airbag

We leverden al een tijdje verpakkingsmateriaal aan Bose toen we aan de slag gingen met dit prangende vraagstuk. Tenfold heeft altijd oog voor het brede plaatje van verpakken. Onze afdeling engineering is gaan puzzelen en zag dat een soort slimme zweefverpakking de oplossing zou kunnen zijn voor Bose.

In de nieuw ontwikkelde verpakking plooiden we randen van de verpakkingsfolie om waardoor een soort zweefeffect ontstond. Hierdoor werden de producten van Bose als het ware door een kleine airbag beschermd. Ze botsten zo niet meer tegen hard materiaal tijdens het vervoer, met als gevolg een drastische afname van het aantal gemelde schades.

Winstpunten in de logistiek

Een extra gunstige bijkomstigheid bij de ontwikkeling van deze nieuwe verpakkingslijn, was het terugbrengen van het aantal gebruikte maten. Ook daar hebben we fors kunnen reduceren met als gevolg meer flexibiliteit in het logistieke proces.

Ook naar de logistiek van het verpakken hebben we vervolgens kritisch gekeken. Gedurende dit traject zagen we verschillende potentiele verbeteringen in de manier van verpakken. Verbeteringen die je juist als outsider fris voor de geest kunt krijgen, maar die een bedrijf zelf wellicht niet meer opgemerkt zou hebben vanwege lange gewenning aan de manier van werken. We hebben paktafels anders ingedeeld en hebben het magazijn totaal geherstructureerd. Daardoor zijn de loopbewegingen tot ongeveer tachtig procent teruggebracht. Al met al hebben we op verschillende fronten sterk kunnen snijden in de kosten en bovendien de ervaring voor eindgebruikers verbeterd.